Naast de bekende social media kanalen zijn er kleinere kanalen in opkomst. Dit blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2022, het grootste trendonderzoek naar het gebruik van social media in Nederland, uitgevoerd door Newcom Research. Wie ze zijn en wat je ermee kunt leggen we je uit.
Discord (10% van gebruik social media)
Discord is een gratis app voor tekstberichten, spraakoproepen en videogesprekken, die wordt gebruikt door gebruikers vanaf 13 jaar en ouder om te communiceren met vrienden en community’s. Ze kunnen direct praten met medegamers tijdens het gamen, bijvoorbeeld om strategieën door te nemen of gewoon elkaar gezelschap te houden.
Twitch (tv) (8%)
Twitch is een videostreamingplatform dat een manier biedt om mensen games te zien spelen. Via de Twitch-app (en online op Twitch.tv) spelen gamers die hun wedstrijden uitzenden (bekend als streamers) hun favoriete titels terwijl ze doorlopend commentaar geven op de actie.
Signal (6%)
Signal is een gratis, op privacy gerichte messaging- en voice talk-app die je kunt gebruiken op Apple- en Android-smartphones en via desktop. Het vertoont veel gelijkenissen met Whatsapp zeg maar. Het enige wat je nodig hebt is een telefoonnummer om mee te doen. Je kunt sms'en of spraak- of videogesprekken voeren met vrienden, een-op-een of in groepen, en emoji-reacties of stickers gebruiken, net als in andere apps.
Tumblr (5%)
Tekst posts, foto's, citaten, links, muziek en video's vanuit je browser, telefoon, desktop, e-mail of waar je ook bent. Het is een kruising tussen een sociale netwerksite (zoals Facebook en Twitter) en een blog. Het wordt vaak omschreven als 'microblog', omdat mensen meestal korte tekstfragmenten en snelle kiekjes posten in tegenstelling tot langere dagboekachtige berichten die te vinden zijn in meer traditionele blogs.
WeChat (4%)
WeChat ondersteunt de basisfuncties, zoals voicechatten, MMS-berichten en videogesprekken. Je kunt ook je realtime locatie delen met vrienden, minigames met elkaar spelen. WeChat is verreweg de populairste berichten-app van China, maar ook daarbuiten wint de app langzaam aan populariteit.
Triller (3%)
Triller is een app voor video-inhoud in korte vorm zoals TikTok met enkele grote verschillen. Triller is in de eerste plaats een muziekvideo-app waarmee makers een fragment van een nummer kunnen kiezen en er een video op kunnen opnemen. Het bestaat al langer dan TikTok (sinds juli 2015. Verschil met TikTok is o.a. dat Triller niet de handmatige, in-app bewerkingstools heeft die TikTok biedt.
Caffeine (3%)
Caffeine is een sociaal uitzendplatform (live streaming) dat live, interactieve inhoud levert op het gebied van gaming, sport en entertainment. Het is ontworpen voor volwassenen en jongeren die graag naar live-activiteiten kijken, het meestal streams met betrekking tot extreme sporten en videogames.
Parler (3%)
Parler lijkt op een platform zoals Twitter. Je volgt accounts waarvan content verschijnt in een chronologische nieuwsfeed. Gebruikers kunnen maximaal 1.000 tekens posten, wat meer is dan de limiet van 280 tekens van Twitter. Je kunt ook reageren op een bericht en zoeken naar hashtags. Apple verwijderde de app in januari 2021 nadat Parler was gebruikt om de rellen in het Capitool in de VS op 6 januari bekend te maken. De inhoud bevatte oproepen tot geweld en andere illegale activiteiten. Inmiddels is de app weer beschikbaar.
Clubhouse (3%)
Clubhouse is een app voor sociaal netwerken. De manier waarop mensen met elkaar omgaan is aanzienlijk anders dan andere platforms. Na het openen van de Clubhouse-app krijgen gebruikers een lijst met virtuele kamers te zien waar ze lid van kunnen worden. Elke kamer beschikt over een kleine groep sprekers die over elk denkbaar onderwerp praten. Vooralin Nederland bekend geworden doordat verschillende politieke partijen Clubhouse wisten in te zetten voor de verkiezingscampagne.